Fransiskushjelpens fagdag i palliasjon 18. april - en kort oppsummering

Engasjerende foredragsholdere og engasjerte gjester

Tirsdag 18. april arrangerte Fransiskushjelpens Pleietjeneste sin fagdag om palliativ behandling. 80 deltagere valgte bort varmt vårvær og sol til fordel for en solid dose faglig påfyll. Dessverre var det ikke plass til alle som ønsket å delta, men vi håper at vi kan finne en løsning som tillater enda flere deltagere ved neste fagdag.

En kort oppsummering av en fagdag med tett program og faglig tyngde

Dagen ble innledet av leder for Pleietjenesten Saskia Berdahl søm ønsket velkommen. Hun redegjorde også kort for Fransiskushjelpens historie, arbeid og samarbeid med Oslo kommune.

Seksjonsleder og overlege ved Geriatrisk avdeling OUS, Marc Ahmed, holdt sitt foredrag om palliasjon til alvorlig syke geriatriske pasienter. Et av momentene i foredraget var palliasjon som aktiv behandling - lindring av pasientens fysiske smerter og psykiske, sosiale og åndelige/ eksistensielle problemer. Målet er best mulig livskvalitet for pasienten og pårørende.

Professor Simen Alexander Steindal (Lovisenberg Diakonale Høgskole) holdt sitt foredrag om palliasjon til pasienter med KOLS. Han poengterte at KOLS ofte blir betraktet som en livsstilssykdom, og at KOLS-pasienter gjerne opplever større grad av stigmatisering  enn pasienter med andre alvorlige sykdommer.

“Palliasjon som aktiv behandling - lindring av pasientens fysiske smerter og psykiske, sosiale og åndelige/ eksistensielle problemer”

Overlege Morten Horn (OUS Ullevål) foreleste over palliasjon til pasienter med ALS, og de utfordringene man kan oppleve å møte i palliativ behandling av ALS-rammede pasienter.

Ghulam Abbas er leder for Norges første muslimske gravferdsbyrå Al-Khidmat. Han beskrev palliasjon i lys av Islam, og hvordan palliativ behandling kan tilpasses Norges voksende muslimske befolkning.

Anne Kristine Sørvald Espegren er kreft- og fagutviklingssykepleier i Fransiskushjelpen. Anne Kristine oppsummerte Pleietjenestens erfaringer og utfordringer i forbindelse med pasienter som ønsker å dø hjemme/ hjemmedød.

Avslutningsvis foreleste psykologspesialist Ragnhild Fretland (Avdeling for barn og unges psykiske helse på sykehus, Rikshospitalet) om samtale som lindring.

Pleietjenesten ønsker å takke de engasjerende foredragsholderne, og engasjerte gjester, for deres bidrag til en vellykket fagdag i Fransiskushjelpen. Vi ser frem imot videre samarbeid, felles faglig utvikling og fremtidige fagdager!