Fransiskushjelpens Pleietjeneste om tid for til å leve

hilde er palliativ sykepleier i Fransiskushjelpen

Den svenske journalisten og forfatteren Per Olov Enquists sa: «Vi skal alle dø en dag. Men alle andre dager skal vi leve». Sitatet er beskrivende for sykepleierne i Fransiskushjelpens Pleietjeneste og slik de tenker om livets siste fase for pasientene de har ansvaret for. Det skal ikke utelukkende handle om døden, men snarere om å leve livet til det siste. Vi har snakket med Hilde Gifstad om viktigheten av hjemmetid for Pleietjenestens pasienter.

Hilde er en av Pleietjenestens spesialiserte sykepleiere

Hilde var ferdig utdannet sykepleier i 1986, og har tilbragt de siste elleve årene som palliativ sykepleier i Fransiskushjelpen. Sammen med sine spesialiserte og erfarne kollegaer leverer Pleietjenesten palliative tjenester overfor Oslos innbyggere på oppdrag for Oslo kommune.

Palliativ behandling er for pasienter som ikke lengre mottar helbredende behandling. Palliativ behandling innebærer lindrende symptombehandling for å gjøre situasjonen så komfortabel som mulig for pasienten. Selv om palliativ behandling ikke er livsforlengende, så gjør man aldri tiltak som kan framskynde prosessen eller skade pasienten. For Pleietjenesten er det viktig å understreke at palliativ behandling ikke består av smertestillende medikamenter alene, men også mye kjærlighet og omsorg. Når man befinner seg i en slik situasjon kan det være lett å glemme at man fortsatt er i live og fortsatt skal leve. Pleietjenesten er også opptatt av de pårørende - de som skal leve videre etter at pasienten har gått bort.

«Vi skal alle dø en dag. Men alle andre dager skal vi leve»

- Per Olov Enquist

Det handler om hjemmetid og pårørende

Hilde forklarer: - Mange ønsker å være hjemme lengst mulig, og det er forståelig. For de pårørende kan det imidlertid være en stor påkjenning å ha en alvorlig syk og døende person hjemme. Derfor er det ikke et mål i seg selv at alle skal dø hjemme, men at pasienten skal få lengst mulig tid i kjente omgivelser sammen med sine kjære. Vi har nattevakter hos pasienten ved behov, og kan være til stede for å gi pårørende en pause, også på dagtid. På denne måten får pårørende en avlastning som i sin tur gjør det mulig for den døende å være hjemme så lenge som mulig.

De pårørende til et menneske med alvorlig sykdom utsettes for en stor belastning. Dette gjør at ivaretagelsen av pårørende er en viktig oppgave for Pleietjenesten. Hilde forklarer: - Dersom den siste tiden blir en veldig dårlig opplevelse for de pårørende kan det føre til dårlige minner. Vi ønsker å bidra til at den siste tiden blir så god så mulig for alle, gjennom å legge til rette for trygge rammer for både pårørende og pasienten. Pårørende og pasienter kan nå oss 24/7 gjennom hele året. For mange er det en stor trygghet i en utrygg situasjon å vite at vi er tilgjengelige dersom de har behov for oss.

Det er ikke et mål i seg selv at pasienten skal dø hjemme

Pasientens egne ønsker om hvor vedkommende skal dø er viktige, men man kan ikke basere avgjørelser på pasientens ønsker alene. I tillegg til den helsefaglige vurderingen må pårørendes behov hensyntas, og det er viktig at pårørende ikke havner i en situasjon hvor de kan oppleve dårlig samvittighet for valg de måtte ta på grunn av egen utmattelse.

Pleietjenesten foretar fortløpende vurderinger av pasientens tilstand gjennom tett oppfølging av primærsykepleier. Hilde forteller: - Som en tommelfingerregel sier vi at dersom endringene i pasientens almenntilstand skjer fra uke til uke, så er det snakk om uker. Dersom det er endringer fra dag til dag, er det gjerne snakk om dager. Hilde understreker at dette kun er en tommelfingerregel for observasjon, og at alle avgjørelser rundt pasientens situasjon foretas etter undersøkelser og faglige vurderinger. - Det er viktig at vi følger med på disse tingene slik at pasienten får rett behandling, og eventuelt kan flyttes mens det enda er tid- hvis det er behov for det. Om man flyttes på sykehus og dør der, har man allikevel fått verdifull tid hjemme først. Og det er målet vårt.

Her kan du lese mer om Fransiskushjelpens Pleietjeneste:

Hva er palliativ behandling?

Om å jobbe tett på hjemmedød

En kreftsykepleier deler noen av sine erfaringer

En prat om døden

Fransiskushjelpens Pleietjeneste er til stede for alvorlig syke og deres pårørende i Oslo. Pleietjenestens oppdrag er å gi pleie og skape trygghet i en vanskelig og utrygg situasjon. Dersom det er ønskelig og mulig kan pasienten få anledning til å dø i sine egne omgivelser, men dette er ikke et mål i seg selv. Pleietjenestens viktigste oppgave er å legge til rette for at den siste tiden i et menneskes liv blir så verdifull som mulig og at de pårørende kan leve videre sammen med de gode minnene.