Lansering av forskningsrapport om rus og stigma

I forkant av den etterlengtede stortingsmeldingen om forebygging- og behandlingsreformen innen rusfeltet, lanserte Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) på fredag en forskningsrapport om rus og stigma. Rapporten baserer seg på dybdeintervjuer med 17 rusbrukere om deres møte med helsevesenet og offentlige institusjoner. Fransiskushjelpen var til stede på lanseringen.

Hele rapporten finner du her. 

Ikke overraskende avdekkes det at flertallet av informantene har erfart å bli møtt med fordommer i ulike deler av samfunnet, inkludert i møte med det offentlige. 

Etter en gjennomgang av rapporten ble det holdt paneldebatt med Arild Knutsen (leder for Foreningen for human narkotikapolitikk), Sveinung Sandberg (professor ved institutt for kriminologi og rettssosiologi, UIO) og Ellen Rønning-Arnesen (statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet), samt ordstyrer Adele Matheson Mestad (NIM).  

Arild Kundsen snakket varmt om anerkjennelse, om viktigheten av å kunne være herre over sin egen skjebne, og om forholdsmessighet – at stigmaet rusbrukere opplever også fratar dem muligheten til å bli korrigert “som alle andre”.  

NIMs anbefaling er å etablere et tydeligere diskrimineringsvern, samt tiltak for å øke bevisstheten i offentlige tjenester om personer med rusavhengighet – om hvilke fordommer og stereotypier de møter i samfunnet og om hvilket rettslig vern de har mot diskriminering.  

I Fransiskushjelpen støtter vi opp om disse tiltakene, og vi vil fortsette å hjelpe, lindre og være til stede for våre brukere og pasienter på deres premisser – helt uten fordommer.  

Gate for gate, menneske for menneske – sammen skaper vi et varmere Oslo.