Å være sorggruppeleder- hva innebærer det?

henning herrestad er filosof og kursleder

Å være sorggruppeleder er både givende og krevende – derfor er man alltid to stykker. Man skal skape trygghet og være sammen med mennesker som har opplevd samme type tap og legge til rette for gode samtaler. Kanskje til og med en god latter?  

Selv om sorggruppene settes sammen basert på likepersonprinsippet er det ikke et krav om at en sorggruppeleder skal ha opplevd det samme som deltakerne. Ledernes viktigste rolle er å få medlemmene til å føle seg sett og velkommen, til å prate med hverandre og sørge for god flyt i gruppa.

“Ørene er vårt beste verktøy som sorggruppeledere. Det viktigste vi gjør er å være sammen med de sørgende og skape en trygg atmosfære, slik at den enkelte våger å åpne opp om følelsene sine.”

Henning Herrestad, kursleder

Våre sorggruppeleder-kurs går over to kvelder. Den første kvelden får man en dypere forståelse av sorg og sorgreaksjoner. Den andre kurskvelden går man gjennom det praktiske, før man gjennom samtaler med både erfarne og nye ledere får god innsikt i virkemidlene og verktøyene man kan ta i bruk for å holde god gruppedynamikk.  

Skal man for eksempel sette en agenda på forhånd? Er det råd, forklaringer og formaninger som får en sørgende til å åpne seg, eller er det spørsmål? Hvordan forholder man seg til et medlem som ønsker å ha kontakt utenom gruppa? Hvordan henter man inn avsporinger? Hvordan forholder man seg til hen som tar for mye plass i rommet? Hva skjer med gruppa når et nytt medlem kommer inn?  

Vi har jevnlige kurs. Ta kontakt dersom du har ressurser til overs og synes det virker givende å kunne bidra som frivillig sorggruppeleder.