Frivillighet er et viktig redskap i kampen mot ensomhet

Frivillighet i Fransiskushjelpen

Nils er Frivillig ved Møtested Oslo øst

Samfunnet er i en konstant utvikling og det gjelder også for kommunikasjon og nettverksbygging. For mange eldre er det vanskelig å holde seg oppdatert på nye kommunikasjonsformer. Noe som ofte fører til en opplevelse av ensomhet og utenforskap. I Fransiskushjelpen tror vi at frivillighet er det beste middelet mot ensomhet.

Ensomhet blant eldre - en stille epidemi

Ensomhet blant eldre utgjør en voksende bekymring i det moderne samfunnet. Mange seniorer opplever sosial isolasjon som følge av tap av kjære og venner, nedsatt mobilitet og mangel på meningsfulle gjøremål. De negative effektene av ensomhet på fysisk og psykisk helse er godt dokumentert, og mange eldre opplever depresjon og angst. Dette er utfordringer som kan løses gjennom å gjenopprette opplevelsen av samhold og tilhørighet – det må skapes arenaer for sosialt samvær.

Frivillighet er et viktig redskap i kampen mot ensomhet

Frivillighet er et velprøvd og viktig verktøy for å bidra til økt livskvalitet gjennom å motvirke ensomhet. Frivillighet gir deg anledning til å bruke din tid og dine ferdigheter til fordel for andre. Du vil oppleve at du bidrar til bedre livskvalitet for en annen. I tillegg til rollen som frivillig vil du etablerer man tilhørighet til organisasjonen og andre frivillige. I Fransiskushjelpen arrangerer vi sammenkomster gjennom året hvor frivillige får anledning til å bli kjent med andre og utveksle nyttige erfaringer.

For ensomme eldre vil en frivillig utgjøre både selskap og en følelsesmessig støtte. Et besøk, eller felles aktivitet, vil redusere opplevelsen av isolasjon og legge et godt fundament for et meningsfullt fellesskap med gjensidig glede.

I et samfunn hvor ensomhet blant eldre er et økende problem fremstår frivillige som et stadig viktigere motmiddel. Ved å anerkjenne effekten av ensomhet, og gjennom å ta aktiv del som frivillig, kan vi i fellesskap motvirke de negative konsekvensene av ensomhet blant eldre.

Frivillighet i Fransiskushjelpen er en vinn-vinn-situasjon

Når man hjelper andre vil det også ha en positiv effekt på eget liv, og frivillighet oppleves som svært meningsfullt. Mange frivillige i Fransiskushjelpen opplever at de får sterke bånd til den de hjelper, andre frivillige og til Fransiskushjelpen.

Fordelene for deg som frivillig er mange. Du vil videreutvikle dine empatiske evner, nestekjærlighet og sosiale ferdigheter. Samtidig vil ditt engasjement og ferdigheter utgjøre en viktig forskjell i et annet menneskes liv. I tillegg vil du få kurs, opplæring og oppfølging fra oss. Vi tror du vil sette stor pris på opplevelsen av å være viktig for andre, tilhørigheten til Fransiskushjelpen og det gode nettverket av frivillige og ansatte.

Hjelp en som trenger det ved å registrere deg som frivillig. Sammen kan vi motvirke ensomhet og gjøre en viktig forskjell i andre menneskers liv. Vi gleder oss til å få deg med på laget!

Her kan du lese mer om frivillighet i Fransiskushjelpen: