Frivillighet i Fransiskushjelpen bidrar til en meningsfull pensjonisttilværelse - med tid til overs!

Ønsket om å være til nytte og hjelpe andre blir ikke mindre når man blir pensjonist. Vi har snakket med Lajla og Nina. Begge er frivillige i Fransiskushjelpen og nettopp utdannet sorgruppeledere.

Sorggrupper er til for mennesker som har mistet en av sine nærmeste og gir dem anledning til å møte mennesker i samme situasjon som dem selv.  Sorggruppeledernes viktigste oppgave er å legge til rette for at deltagerne i gruppen kan finne vei gjennom sorgen i fellesskap.

«Jeg ønsket å gjøre noe som ikke bare handlet om meg selv etter at jeg ble pensjonist»

I Fransiskushjelpen må alle frivillige gjennom grunnkurs 1 og 2, og for sorggruppelederne er det et eget kurs i tillegg til grunnkursene. Men hvorfor ønsker Lajla og Nina og være frivillige, og hvorfor akkurat i Fransiskushjelpen?

En meningsfull pensjonisttilværelse med frivillighet og tid til overs

- Jeg hadde lyst til å drive med noe etter at jeg ble pensjonist forteller Lajla, og fortsetter -Jeg fikk selv hjelp i Fransiskushjelpens sorgtjeneste den gangen jeg hadde behov for det. Derfor er det naturlig for meg å gi noe tilbake til andre som er i samme situasjon.

Nina deler de samme tankene, -jeg ønsket å gjøre noe som ikke bare handlet om meg selv etter at jeg ble pensjonist. Jeg vurderte å være frivillig andre steder, men lot Lajla «rekruttere» meg til Fransiskushjelpen.

“Å være frivillig er veldig meningsfullt. Likevel så tar det ikke mer tid enn at man også får gjort andre ting man har lyst til som pensjonist”

Nina og Lajla kjenner hverandre godt fra før og har jobbet sammen på Rikshospitalet i en årrekke. Lajla som sosionom og Nina som fysioterapeut. De er begge enige i at det å være frivillig blir en naturlig forlengelse av deres karriere. De er vant til å stille sine ferdigheter, kunnskaper og engasjement til disposisjon for mennesker som trenger hjelp.

-Å være frivillig er veldig meningsfullt. Likevel så tar det ikke mer tid enn at man også får gjort andre ting man har lyst til som pensjonist, forteller Nina. - For min del dreier det seg om noen timer hver tredje uke, og det gir rikelig tid til overs, fortsetter Lajla. – Det er viktig å fylle livet med meningsfylt innhold, sier Nina og avslutter, -gjennom frivilligheten skaper vi kontinuitet for både brukere og oss selv, og kontinuitet er viktig i en sorgprosess.

En sorggruppeleder skal være en tilretteleger for “den nye normalen”

Hva tenker Nina og Lajla om rollen som sorggruppeledere? – Vår oppgave blir å legge til rette for at gruppemedlemmene kan tilpasse seg den «nye normalen» sier Nina. -Vi skal ikke være “behandlere”, men tilretteleggere for en god gruppeprosess.

Vi ønsker de to nye sorggruppelederne lykke til, og vi er veldig glade for å ha ressurspersoner som Lajla og Nina med på Laget!

Fransiskushjelpens Sorgtjeneste opplever stor pågang, og vi trenger flere sorggruppeledere. Vi håper du tar kontakt hvis du også har lyst til å være en styrke for dine medmennesker i Oslo!

Kort om Fransiskushjelpens Sorgtjeneste

De fleste mennesker opplever sorg etter tap ved dødsfall av en nærstående. Mange ønsker mer støtte enn de kan få fra sitt naturlige nettverk. Noen opplever også sosial isolasjon og ensomhet når de mister en nærstående. Deltakelse i en sorggruppe kan bidra til bedret livskvalitet og psykisk helse. Sorgtjenesten tilbyr sorgstøtte i grupper, som er inndelt etter type tap, alder og type relasjon til den avdøde.  

Som gruppedeltaker vil en treffe andre mennesker i samme situasjon som en kan dele erfaringer med og sammen hjelpe hverandre gjennom sorgprosessen. Gruppene er utviklet utfra likepersonsprinsippet, der erfaringsdeling inspirerer til selvhjelp og egenmestring. Sorggruppene ledes av to frivillige gruppeledere per gruppe.  Dette er ikke et behandlingstilbud, men et tilbud til hjelp og støtte til selvhjelp. 

Vi tilbyr 

  • En individuell inntakssamtale for behovskartlegging.  

  • Plass i en egnet gruppe. 

  • Sorggrupper finner sted hver tredje uke, i 2 timer i Fransiskushjelpen sine lokaler på Enerhauggata 4. 

  • Felles allehelgensmarkering. 

  • Tjenesten er gratis og omfatter hele Oslo kommune. 

Kontakt oss 

Er du interessert i plass i en sorggruppe, ber vi deg ta kontakt gjennom e-post. 

Tlf: 22707680 

Epost: sorg@fransiskus.no