Fakta om Nalokson og opioidoverdose

Av: Maria Greve, sykepleier med mastergrad i tverrfaglig helseforskning

maria greve i sykepleie på hjul

Nalokson er en motgift mot opioid overdose. Det gjør den ved å blokkere reseptorene i hjernen son opioidene fester seg til. Den finnes som nesespray og denne har blitt delt ut siden 2014 til mennesker i og nærheten av rusmiljøer. Nesesprayen er enkel å bruke og kan redde liv, mens man venter på ambulanse. For man skal alltid ringe ambulanse når man mistenker en overdose, og gir man Nalokson mens man venter, øker sjansen for overlevelse.  Slik overdoseredning blir ofte kalt kameratredning. For trygg kameratredning med Nalokson er det noen ting som er viktig å tenkte på:

1. Nalokson virker mot overdose av opioider

Heroin og morfin er opioider.  Det er også en del medisiner som er typer av opioider som Paralgin Forte, OxyContin, OxyNorm, Dolcontin, Malfin Tramadol, Fentanyl, Metadon osv. Det betyr at Nalokson virker på overdoser av disse også. Mange overdoser skjer fordi man blander alkohol eller medisiner av typen benzodiazepiner (Sobril, Valium, Vival og Imovane) med opioider. Det er viktig å merke seg at Nalokson da kun vil virke på opioidene som er inntatt og ikke de andre stoffene som øker effekten av Opioder. Nalokson virker heller ikke på overdose av andre stoffer som amfetamin eller GHB.

 “Man skal alltid ringe ambulanse når man mistenker en overdose, og gir man nalokson mens man venter, øker sjansen for overlevelse”

2. Nalokson har kort virkning!

Overdose på opioider skjer fordi opiater påvirker pustesenteret i hjernen slik at man slutter å puste. Nalokson virker ved å blokkere reseptorene for opioidene i hjernen slik at effetkten av opiater reduseres eller opphører helt og pusten kommer tilbake. Men en viktig detalj er at virkningen av Nalokson er på kun ca 30-50 minutter, mens effekten av opiater kan vare i mange timer. Det betyr at noen som reddes fra overdose med Nalokoson kan oppleve ny overdose etter en stund. Dette er den viktigste grunnen til at man alltid skal kontakte ambulanse først, og bruke Nalokson mens man venter på hjelp. Det er viktig å være klar over at det kun er en dose i hver nesespray! Den må derfor ikke testes i luften før den plasseres i neseboret, for da er den allerede oppbrukt.

“Sykepleie på hjul deler selvfølgelig ut Nalokson nesespray og gir opplæring i bruk av den”

 3. Det er to doser i hver pakning

Nalokson blokkerer som sagt effekten av opioider i hjernen, det betyr at den også demper eller fjerner ruseffekten av opioidet som er inntnatt. Dette er viktig å tenke på og en viktig årsak til at Nalokson deles ut i 2-pakninger. For med blokkering av ruseffekt kommer også abstinenser, det kan gjøre at noen kan kvie seg for å gi nalokson til en person. Derfor gir man først en spray i neseboret og får man ikke effekt etter 2-3 minutter så gir man en dose til, det er det samme om dosene gis i samme eller ulike nesebor. 

 4. Lær deg tegene på overdose

Det er lurt å lære seg tegn på overdose og hva man skal gjøre om man befinner seg i en situasjon der man mistenker en opioidoverdose. Vi anbefaler å gå inn på Nalokson.uio.no og se en kort film om kameratredning med Nalokson.

Sykepleie på hjul deler selvfølgelig ut Nalokson nesespray og gir opplæring i bruk av den.

Her kan du lese mer om Sykepleie på hjul og rusomsorg: