Vaksinering i rusmiljøet

19. mai begynte arbeidet med vaksinering i Oslos rusmiljø. Fransiskushjelpen bidrar i vaksineringen i samarbeid med Oslo kommune, Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen. Onsdag og torsdag denne uka er to av våre sykepleiere på plass for å sette vaksiner i Oslo sentrum.

- Vi er veldig fornøyd med at folk i rusmiljøet ble prioritert for vaksinering, sier Gunnar Thingnes, leder for Sykepleie på hjul. - Både i Kristiansand og i Trondheim har det vært større utbrudd av korona i rusmiljøet. Oslos rusmiljø har hatt enkelttilfeller, men sluppet unna ukontrollert spredning. Nå unngår man forhåpentligvis det fremover også, sier Thingnes.

- Rusmiddelbrukere lever i et utsatt miljø, hvor mange bor på institusjoner og mange har komplekse helseutfordringer. I tillegg er flere dårlige til å oppsøke lege når de trenger helsehjelp. Thingnes mener dermed det ville vært høy risiko både for smittespredning og for alvorlig sykdom hvis det kom et stort koronautbrudd i Oslos rusmiljø. - Mange i rusmiljøet har KOLS, Hepatitt C, nyresvikt og dårlig ernæringsstatus. Det er viktig at rusmiddelbrukere prioriteres på linje med andre risikogrupper i samfunnet.

Onsdag og torsdag vaksineres altså rusmiddelbrukere både i Kirkens Bymisjons lokaler i Skippergata, samt i Frelsesarmeens lokaler i Urtegata. Det er satt opp både timeavtaler, og åpent for drop-in.

– Det har vært en kartlegging på forhånd der vi har spurt folk i miljøet om de vil ha vaksine. Deretter kan de som ønsket det få vaksinen i går og i dag. Planen er å sette 228 doser av Pfizer-vaksinen i løpet av disse to dagene. Det er første gang vi gjør det nå, men det kan nok bli aktuelt med flere runder, sier sykepleierne Karina og Hanne fra Sykepleie på hjul. De er glade for å kunne bidra til å få kontroll over pandemien. – Vi har jo testet for korona på gata siden april i fjor. Nå er det fint å kunne bidra til å forhindre smitte også.

Fransiskushjelpens Sykepleie på hjul holdt åpent gjennom hele pandemien i 2020. – Det gir oss håp for en bedre høst at stadig flere blir vaksinert, avslutter sykepleierne.