Fokusgrupper for frivillige i Fransiskushjelpen

Bilde folk på Zoom.jpg

Frivillighet er et av fire satsningsområder i den nye strategien til Fransiskushjelpen. Strategien slår fast at det skal utvikles et mer helhetlig system for opplæring av frivillige i årene som kommer. De frivillige møter mennesker i sårbare situasjoner og trenger tett oppfølging og støtte for å kunne stå i tjenesten over tid. Arbeidet som skal gjøres må skje i tett dialog med de det gjelder, altså våre frivillige. I tråd med dette er de første fokusgruppene for frivillige i Sorgtjenesten nå gjennomført.                                                                        

– Vi vet at våre frivillige sitter på utrolig mye kompetanse og erfaring. Nå ønsker vi at opplæringen som skal tilbys vokser ut av det gode arbeidet som allerede gjøres i sorggruppene våre. Da må vi snakke med våre frivillige, sier Mariell Jansen, leder for frivillighet i Fransiskushjelpen.

Derfor arrangeres det nå fokusgrupper. - Målet for gruppene er å samle de frivilliges opplevelser, erfaringer og synspunkter, slik at vi kan utvikle en felles praksis for sorggruppene våre. Slik kan opplæringen tilpasses både behovet og kunnskapen som allerede sitter hos våre dyktige sorggruppeledere, sier Mariell.

Fokusgrupper er en form for strukturert gruppeintervju, der målet er å bringe frem deltakernes følelser, holdninger til og ideer om et tema. I Fransiskushjelpens fokusgrupper er målet å gå i dybden på hvilken motivasjon sorggruppelederne har for å være frivillige, hva som gjør at de fortsetter å være frivillig, hva som fungerer og ikke fungerer med oppfølgingen fra Fransiskushjelpen, utfordringer man møter på som gruppeledere- og drømmescenario for hvordan opplæringen skal se ut i fremtiden.

- Flere av de frivillige sier at motivasjonen dreier seg om å gi noe tilbake, og å gjøre en forskjell for de som har opplevd tap. De frivillige ønsker dele av sine erfaringer med noen som trenger det. De aller fleste av våre sorggruppeledere har selv opplevd tap og gått i sorggruppe før de selv blir gruppeledere, forteller Jansen. En av sorggruppelederne sier det slik:

- Det er meningsfullt arbeid, og fint å kunne hjelpe andre som er i en vanskelig situasjon. Det er en god følelse å kunne gi noe tilbake siden jeg selv har fått mye hjelp av tjenestene til Fransiskushjelpen. Det er også betydningsfullt og selvutviklende- jeg lærer så mye nytt av å være sorggruppeleder.

I frivilligundersøkelsen for 2020 kom det frem at flere av de frivillige ønsker seg mer opplæring. – I fokusgruppene fikk vi også mange gode innspill til hva vi kan gjøre fremover for å ivareta de frivillige. For eksempel var årlige medarbeidersamtaler et konkret og viktig forslag.

Også aktuelle foredragstemaer for sorggruppelederne ble diskutert. – Her fikk vi mange nyttige tilbakemeldinger. Nå er det bare å sette seg ned å begynne å planlegge, sier Mariell, som takker de frivillige som har deltatt i fokusgruppene. Nå begynner arbeidet med å planlegge fokusgrupper også i de andre frivillige tjenestene.

– Det er viktig for meg som ny leder for frivillighet i Fransiskushjelpen at de frivillige deltar, føler seg hørt og blir inkludert i utviklingen av frivilligheten fremover. Fokusgruppene var en fin start på dette arbeidet. Nå gleder jeg meg til vi sammen skal jobbe videre med å utvikle gode kurs og opplæringsmoduler for alle våre frivillige, avslutter Jansen.