Over halvparten av befolkningen ønsker å dø hjemme

Illustrasjonsbilde klem.jpg

Nye tall fra en opinionsundersøkelse bestilt av Fransiskushjelpen viser at 53 prosent av den norske befolkningen ønsker å dø hjemme. Bare 16 prosent ønsker å dø på sykehus og kun 5 prosent ønsker å dø på sykehjem. 

- I dag dør bare 13% av befolkningen i eget hjem. Nå viser undersøkelsen, og også vår erfaring, at en mye høyere andel kunne tenke seg å dø i eget hjem fremfor på sykehus eller sykehjem, sier Lise Tørnby, generalsekretær i Fransiskushjelpen.  

- Det er mange ting som må være på plass for at alvorlig syke skal kunne dø trygt i eget hjem. Det kreves høyt faglig kompetent personell som er tilgjengelig for den syke og for pårørende hele døgnet. Men mange synes det er godt å være hjemme. Det gir en følelse av normalitet. Vi mener flere pasienter kan få muligheten til å dø hjemme hvis det tilrettelegges bedre, sier Tørnby.

I Fransiskushjelpen har det vært en økning i antall hjemmedød på 60 prosent i 2020, sammenliknet med året før.  

- Aldri før har så mange alvorlig syke og døende fått mulighet til å dø hjemme i Oslo som i 2020. 130 av våre pasienter døde i eget hjem. Det er en økning på mer enn 60 prosent fra 2019, da 81 pasienter døde hjemme. Går vi tilbake til 2018 var tallet 57. På to år er tallet altså mer enn doblet, forteller Tørnby. Tendensen om at flere ønsker hjemmedød har vart over tid, og ble forsterket i koronaåret 2020.  

Stortingsmelding 24 - «Vi skal alle dø en gang, men alle andre dager skal vi leve», som kom i 2020, diskuterer hvordan norsk helsevesen skal tilrettelegge for livets siste fase og døden. Både i fagmiljøet og i det politiske miljøet er det ulike meninger om dette. Flere har tatt til orde for at befolkningen kanskje ikke ønsker å dø hjemme. - Våre tall viser altså det motsatte, sier Lise Tørnby. 

Tallene fra Opinionsundersøkelsen viser dessuten at Oslos innbyggere er mer positive til hjemmedød enn resten av landet. Hele 62 prosent oppgir at de foretrekker hjemmedød. Kun 2 prosent ønsker å dø på sykehjem.  

- For oss i Fransiskushjelpen gir tallene mening. I Oslo samarbeider vi tett med det offentlige helsevesen for å få til gode forløp i livets siste fase. Forløpet ivaretar både pårørende og pasienter. Tett oppfølging, tid, kunnskap og fleksibilitet skaper nødvendige rammer for hjemmedød, fortsetter Tørnby. - Vi tror en slik «Oslomodell» kan brukes over hele landet. Økningen i antall hjemmedød de siste årene i Oslo kan tyde på det. 


Fakta om undersøkelsen

Undersøkelse gjennomført av Opinion på oppdrag fra Fransiskushjelpen

1020 personer gjennomførte undersøkelsen

Undersøkelsen ble gjennomført via web uke 11 og 12, og utvalget er tilfeldig trukket og representativt for den norske befolkningen


Aftenposten skrev denne artikkelen om hjemmedød i forbindelse med opinionsundersøkelsen.