Økt behov for Fransiskushjelpens sorgstøtte

Anne Sand er frivillighetskoordinator for sorgstøtte

Fransiskushjelpens sorgtjeneste ble opprette på midten av 80-tallet. Nå, nesten førti år senere, er pågangen fortsatt stor. Vi har snakket med frivillighetskoordinator for Sorgstøtte Anne Sand om sorggrupper og behovet for flere frivillige i sorgtjenesten.

Sorggruppene er delt inn kategorier og består av syv til ti personer som møtes et par timer hver tredje uke. Per nå er det 23 forskjellige grupper som er i drift. Anne forteller at gruppene drives etter et «likepersonsprinsipp». -De er ikke behandlingsgrupper, men snarere selvhjelpsgrupper for mennesker som har opplevd å miste personer som har stått dem nær.  Gruppene ledes av en til to sorggruppeledere.

Mangel på sorggruppeledere

Med unntak av gruppene for etterlatte etter selvmord, er det ikke nødvendig at sorgruppelederen har de samme erfaringene som gruppas øvrige medlemmer. Anne forklarer: -De fleste voksne mennesker har opplevd sorg og vet hva det innebærer. Den viktigste egenskapen for våre frivillige er at de ønsker å være til stede for andre.

Sorggruppelederens oppgave er å tilrettelegge for gruppens medlemmer slik at de føler seg ivaretatt på en god måte. Anne fortsetter: -det er viktig at det er et godt klima og nødvendig takhøyde innad i gruppen. For å bli sorggruppeleder må man fullføre grunnkurs 1 og 2 for frivillige i Fransiskushjelpen i tillegg til et eget kurs for sorggruppeledere. Alle frivillige i Fransiskushjelpen vil dessuten få fortløpende veiledning gjennom frivillighetskoordinatorene.

«Sorg er ikke en sykdom, men en prosess man må gjennom»

Målgruppen for sorgstøtte er personer som har opplevd tap, men som ikke opplever at de finner tilstrekkelig støtte for å kunne bearbeide sorgen gjennom sitt øvrige nettverk. I en sorggruppe hvor andre har tilsvarende erfaringer som en selv vil det være enklere å ta opp tema som man ikke uten videre kan legge frem for familie og venner. I slike tilfeller er det nyttig å møte andre mennesker i samme situasjon og bearbeide sorgen sammen med dem.

Hva er egentlig sorg? -Det er viktig å være klar over at sorg er ikke en sykdom men en prosess man må gjennom. Sorg som ikke er bearbeidet kan føre til alvorlige og belastende senvirkninger forteller Anne.

Fransiskushjelpens sorgtjeneste trenger flere sorggruppeledere for å imøtekomme et stadig økende behov. Vi håper at du kan tenke deg å tre inn i rollen som sorggruppeleder for å hjelpe andre gjennom en vanskelig prosess. Dersom du har spørsmål om Fransiskushjelpen, frivillighet eller sorggrupper kan du kontakte Anne via sorg@fransiskus.no.

Hvis du ønsker å melde deg som frivillig kan du trykke på knappen under.

Mer om frivillighet i Fransiskushjelpen:

En kommende sorggruppeleder

Grunnkurs for frivillige i Fransiskushjelpen