Pilegrimstur i Frans av Assisis fotspor

ansatte, frivillige, styreleder og guide samlet samlet foran san damiano

Søndag 21. april dro 18 ansatte, frivillige og styremedlemmer til Assisi, Italia, for å gå i Frans av Assisis fotspor. Turen ga muligheten til å lære mer om Fransiskushjelpens historie, om organisasjonens identitet, og om hverandre på tvers av ulike tjenester og roller. Pilegrimsturen er en fast tradisjon som ble gjennomført annethvert år før korona. Nå er tradisjonen endelig i gang igjen, til glede for deltakerne som fikk bli med i år.

Fransiskushjelpen ble startet av Brita Paus i 1956, og fikk sitt navn etter munken Frans av Assisi, som levde på 1200-tallet. Frans ga avkall på sin rikdom for å hjelpe datidens utstøtte – de spedalske – slik vi i dag hjelper rusbrukere, sørgende, alvorlig syke og ensomme – mennesker i livets vanskelige faser.

Til sammen var 18 ansatte, frivillige og styreleder på tur.

Avreisen søndag morgen gikk knirkefritt, og vi var fremme i Assisi like etter lunsj. Vi bodde på et kombinert kloster og bed and breakfast, drevet av nonnene i The Fransiscan Sisters of the Atonement. Klosteret har en hage med en hagestue der man kan samles for gruppearbeid og samtaler.

assisi i solnedgang

Alle deltakerne møttes på ettermiddagen, hvorpå styreleder Håkon Bleken innledet oppholdet med å fortelle om både Frans av Assisi og pilegrimstradisjonen. På kvelden var det fellesmiddag på en lokal restaurant.

Mandag morgen ble vi guidet både i byen og i Frans av Assisis fotspor – inkludert i Basilica St. Francis, der Frans ligger gravlagt. På ettermiddagen var det workshop med gruppearbeid, der gruppene snakket om definerende øyeblikk i sine liv.

Tirsdag var det ny guidet tur med fokus på Frans, og på Klara av Assisi, kvinnen som ble inspirert av Frans og etter hvert startet en egen nonneorden. Ettermiddagsøkten ble ledet av generalsekretær Solveig Øiestad med temaet: Hvor er Frans i Fransiskushjelpen i dag?

Onsdag fikk vi besøk av den norske Fransiskanermunken Hallvard Hole, som fortalte om sitt uvanlige valg om å bli munk, før vi besøkte et benediktinerkloster og hulene der Frans bodde i enkelte perioder av sitt liv. På ettermiddagen gikk turen til Santa Maria degli Angeli, kirken som i dag rommer det lille kapellet der Frans døde i 1226.

Torsdag gikk alle deltakerne en pilegrimstur over Monte Subasio og til den lille byen Spello. Deltakerne gikk i grupper i sitt eget tempo, og turen bød på både storslått natur og vakkert vær. På kvelden var det en siste felles middag før returen til Norge fredag morgen.

pilegrimsvandring fra assisi til spello

Fransiskushjelpen er en organisasjon for alle – uavhengig av tro og livssyn, men henter inspirasjon fra Frans av Assisis liv og virke. Som en av våre frivillige sa på turen: - Mange av oss er ikke så inne i katolisismen, men det å få komme hit og få eierskap til organisasjonen og være her over så mange dager, har vært utrolig fint.