Den nye Sykepleie på hjul-bilen har fått navn!

I høst fikk sykepleierne på gata i Oslo en ny og elektrisk bil. Forrige uke spurte vi alle som følger oss på sosiale medier hva de synes den den nye bilen burde hete, og nå er navnet klart.

- Det var liten tvil om at bilen var nok ei dame, sier sykepleier Anette Nauf. – Og nå heter hun Diana, etter prinsessen. Diana var jo en nydelig dame, noe vi også synes den nye bilen vår er. Den gamle Sykepleie på hjul-bilen het Klara, og var oppkalt etter Klara av Assisi (for å lese mer om Klara, se nederst i saken).

Forespørselen etter tips om navn vakte stort engasjement, og totalt 57 ulike navn og betydninger ble foreslått. – Vi fikk inn alt fra forslag om at den nye bilen skulle hete det samme som den gamle, at den burde bli oppkalt etter kjente og viktige sykepleiepionerer, til mer morsomme navn. Siden det er viktig at de som jobber på bilen hver dag kjenner tilhørighet, så navnet ble tilslutt stemt frem blant sykepleierne på bilen. Det er en fin oppkalling, synes jeg, sier Nauf.

Sykepleier Anette Nauf i ny bil

Hvorfor Prinsesse Diana?

Prinsesse Diana var mye involvert i veldedighetsarbeid, og hennes naturlige sympati og åpenhet med pasienter ble fort lagt merke til. Særlig stor betydning hadde det at prinsesse Diana i 1987 ble fotografert da hun håndhilste på en pasient med AIDS uten hansker. På denne tiden trodde mange fortsatt at man kunne bli smittet av HIV ved berøring, og det var mye homofobi og frykt for sykdommen i samfunnet. Prinsesse Diana bidro derfor sterkt til å endre folks oppfatning og holdninger mot sykdommen, og mot mennesker som hadde den.

Navneforslaget kom fra en følger av Sykepleie på hjul på instagram, og tipseren får en SPH-plakat i posten som takk for bidraget til å gi den nye bilen et passende navn.

Prinsesse Diana håndhilser på pasient med aids i 1987. Foto: Getty Images

Hvem var Klara av Assisi?

Den gamle Sykepleie på hjul-bilen het Klara, og var oppkalt etter Klara av Assisi. Klara var Frans av Assisis nære følgesvenn. Navnet føltes naturlig ettersom Fransiskushjelpen er inspirert av Frans av Assisi og driver Sykepleie på hjul. Klara var Frans av Assisis nære følgesvenn. Da Klara var 16 år, gikk hun for å høre Frans tale og hun ble grepet av hans intensitet og oppriktighet. Foreldrene hennes forbød henne å ha kontakt med Frans, men sammen med venner klarte hun allikevel å møte Frans i skjul, og lære mer om hva han sto for.

Klara fikk et kall om å gjøre noe mer med livet sitt. Faren hennes døde og Klara arver derfor penger som skal være medgiften hennes. Hun klarer å utsette giftermålet til hun blir 18 år og myndig, og erklærer da til stor oppstandelse at hun vil gi bort alle pengene til de fattige i stede for å gifte seg. Klara går i kloster, og flytter etter hvert ved hjelp av Frans til San Damiano-kirken. Der etablerer Klara sin orden.

Så lenge Frans levde fortsatte deres nære forhold. Frans var Klaras åndelige veileder, men det er grunn til å tro at deres sterke åndelige vennskap også var en berikelse og inspirasjon for Frans. På grunn av Frans og Klaras tette bånd, ble Klara et passende navn for Sykepleie på hjul-bilen.